събота, 14 ноември 2020 г.

Продавачи на посредственост






В наши дни, за да бъдеш чистопороден US-консерватор, трябва не просто да си в телешки възторг от Доналд Тръмп - налага се да мразиш качествената журналистика. Задължително е списъкът ти с враговете да започва с "Вашингтон Поуст", "Ню Йорк Таймс" и "CNN" (може и в обратен ред).  И срещу тях да сипеш едно след друго безумни  обвинения в левичарство, просто защото така ти самият легитимираш собствената си омраза към нормалността с ... идеологически клишета. У нас ситуацията е подобна, просто добавяме към списъка" Дойче веле", "Медиапул" или "Капитал".

За съжаление, тази показна неоконсервативна непоносимост е само половината от истината - другата половина е, че тези хора не просто мразят качествената журналистика, а я подменят. Подменят я с отчайваща АлексДжоунс-ова шизофрения. Така бавно, но сигурно, кликата на Доналд Тръмп  лепна петното на Републиканската партия, превръщайки я в сборище от продавачи на политическа посредственост. А у нас тази "будителска" дейност се провежда от Тръмп-обществото и подобните им, при това със същото завидно постоянство и глуповато усърдие. 

Колкото до последиците...?

В родните условия един пример е достатъчен. Взимаме произволно избирана истинска трагедия и я "разработваме" в стил Алекс Джоунс. Да речем, че това е катастрофата до Своге. Нормалните медии се скъсват да търсят източници  относно причините за катастрофата, репортерите висят до отмаляване пред болницата, където се лекуват оцелелите, редактори и продуценти трескаво им звънят на репортерите да търсят очевидци, в студиата се канят експерти по ПТП и т.н. За Алекс Джоунс (независимо дали е нашенец или американец) всичко това е излишен труд. Вие не знаете истината? Той обаче я "знае"! Катастрофата е заговор на 

а) педофили, 

б) рептили, 

в) либерали (може и в обратен ред). 

За "доказателство" изпращаш на роднините на загиналите запис на детско порно, в което лицата на главните мърсуващи "герои" са замъглени и им обясняваш, че загиналият им роднина всъщност е жив педофил и използва смъртта буквално като Тодор Колев в "Опасен чар" за да надхитри системата. И, разбира се, радва се на новата си свобода като чука невинни арийски дечица, които преди това са били отвлечени от норвежците и/или иранските гейове. 

Имайте предвид, че  въображаемата конструкция от Своге е нищо пред новата "реалност", която насажда истинския Алекс Джоунс, както и че мащабите на отровата, която този дебил излива, не само в американското общество, са чудовищни!

Искрено се надявам, че за лидерите на Републиканската партия в САЩ няма да е късно да осъзнаят към какво водят света. Ако тя съхрани себе си в постТръмп-овото политическо пространство на САЩ, от само себе си ще отпаднат и местните полезни идиоти (без кавички) на нашия континент. 

Все още има надежда, просто защото голяма част от консерваторите от ерата на Роналд Рейгън са живи. И помнят какво е било, виждайки какво е сега! Ако се върнем отново на медийния фронт, ще видим нещо парадоксално. Именно Рейгън и компания бяха ако не в отлични, то в добри отношения с нормалните американски медии. Една от причините беше тяхната ... консервативност в буквалния смисъл на думата. Годините си минаваха, а "Ню Йорк Таймс", например, не променяше и на сантиметър стандартите си. Нещо повече - даже графиката на вестника се пипаше внимателно. Осъвременяването на главата на вестника понякога отнемаше повече от 5 години. И всички, включително президентът на САЩ знаеха какво качество могат да очакват от новините, анализите, коментарите, снимките и т.н. на Вестника (с главно В). 

И тук драмата се превръща в трагедия! В наши дни, този Вестник изповядва същите стандарти (превърнали се едва ли не в канони на журналистиката) по същия консервативен начин. Оказва се, че именно това дразни Тръмп и компания. Не успяха да променят съвършенството и започнаха да пробутват посредственост! Жалко! За тях!

Антон Луков

Няма коментари:

Публикуване на коментар