петък, 29 декември 2023 г.

Защото Тръмп им дава крила!

 




Щатът Мейн е вторият американски щат(след Колорадо), който не допусна бившия президент Доналд Тръмп до участие в първичните избори за президент на Републиканската партия. Новината е прясна и е от тази сутрин, но предполагам, че вече смущава закуската на повечето БГ-политици  самообявили се за консерватори.

И тук започва нашата си родна политическа драма! Не познавам български консерватор, който да е проявил и капчица тъга от кончината на кралица Елизабет, например. Фактът, че тя беше истински символ на вярата и крепител на християнското семейство винаги е минавал през ушите на нашите традиционалисти. (Не)знайно защо бай Ганьо-консерватора винаги се е вдъхновявал от курварските изстъпления на Тръмп сякаш те са иконичен пример за класическите семейни ценности.

Големият проблем с Тръмп и подобни те му обаче е друг и далче надхвърля сбърканите ценностни представи на нашите политГаньовци!

В американската политика винаги е имало чудесни примери за почти безупречни консерватори – като се започне от Джон Маккейн в по-ново време, мине се през Буш и Рейгън и се стигне назад във времето до Бари Голдуотър и Линкълн. Без нито едно изключение те винаги са боготворили американските национални институции(не само държавните), заложени в темелите на американския начин живот и никога не са си позволявали да ги поставят под съмнения. Искате пример…Когато Рейгън беше въвлечен във вихъра на скандала „Иран-Контри“ никой, никога не го е чул да се изказва агресивно срещу органите разследващи скандала. А сред тях имаше даже специализирана комисия в Конгреса! Просто Рейгън уважаваше американските институции! Докато Тръмп не просто коментира съдебни решения – той лае безспирно срещу американската правораздавателна система, която в края на краищата е в основата на американската свобода. Даже не толкова безупречният Никсън е цвете пред Тръмп. Никсън никога не започна безогледна война срещу "Вашингтон поуст" и "Ню Йорк Таймс", въпреки, че те разкриха скандала Уотръгейт. Истината е, че свободата на словото в Америка никога не е била в такава опасност, както по времето на Тръмп!

Между другото няма нужда да ходим назад във времето за да търсим пример – проблеми с правосъдието има и Джо Байдън(както и сина му). Да сте го чули да се жалва от разследващите институции? Няма и да го чуете! Защото хубави или лош Байдън е част от общество, което вярва, че в Америка НЯМА недосегаеми!

Докато Доналд Тръмп все повече се очертава като раково образувание, паразитиращо безогледно даже върху Републиканската партия на САЩ(сама по себе си и тя е институция). В неговата глава той е неодсегаем, а разледванията срещу него са отклонение от представата му за ... нормалност!

Всичко това разбира се се схваща като предимно американски проблеми. Уви! Не са само американски!  Размерите на САЩ и отговорностите, които имат в международен план правят проблема Тръмп световен феномен, който директно засяга и нас в България.

По-малката е беда са измислените „консерватори“ тип „Борислав Цеков“! Голямата „правда“ е в пълнокръвният образ на политическите тикви цъфнали в почти всяка европейска градина. От Орбан и Борисов до Льо Пен и Джонсън всички тези примитивни и нагли политически човечета мечтаят за реванш на крилете на Тръмп! И ако си мислите, че(на тиквите)  са им свършили менискусите, лъжете се - НИКОГА не забравяйте, че те имат два крайника повече! Защото Тръмп им дава крила!

Антон Луков

Няма коментари:

Публикуване на коментар